Klub slovenských turistov regiónu Prešov - Prešov, Sabinov, Lipany top_down
Dnes je sobota, 27.7.2024.

Zaujímavosti

Raslavkameň

Naše najbližšie okolie stále ukrýva veľa tajomstiev dávnej minulosti. Mnohé z nich sa dostali aj do ľudovej slovesnosti a písomne alebo ústne sa prenášajú na ďalšie generácie. Tie nájdeme v Slanských horách, Šarišskej vrchovine, pohorí Stráže a v Sabinovskom okrese najmä v Čergovskom pohorí. Dnešné naše putovanie na turistike bude smerovať do Abranoviec, okolo kostola smerom hore (východne) do lesa. Po lesnej ceste na okraji lesa vľavo sa nachádza horáreň s hlbokou studňou a zázračnou vodou. Ak sa vyberieme po lesnej ceste ďalej rovno po lese, asi po 2km je pravotočívá zákruta kde treba odstaviť auto a pokračovať pši okolo potôčika a kameňov a po 300-400m pri poľnej (lesnej) ceste nájdeme zaujímavý skalný útvar, ktorý ľudia už dávnejšie pomenovali Raslavkameň.

Kameň má približne 2m dĺžku, 1m šírku a približne 0,75m výšku. Postupne sa pri ňom navŕšuje zemina a stále akoby zapadal do zeme. Na povrchu je pokrytý machom. Má elipsovitú ležiacu podobu a zobrazuje ľudskú tvár (lebku) s otvormi očí, nosa a úst. Njademe na ňom aj iné napodobeniny ľudskej tváre. V dávnej minulosti mohol byť kultový kameň starších civilizácií (napr. Keltov). Pod skalou mohla byť v minulosti pochovaná významná ľudská bytosť alebo aj jedinec, ktorému už v dávnej dobe pripisovali upírske vlastnosti a preto jeho telo zavalili veľkým kameňom.

Každý, kto sa pri ňom zastaví, ma z neho príjemný zážitok. Niektorý nadšenci hovoria, že symbolizuje nekonečnosť, stálosť a nezničiteľnosť v časovom priestore. Môže symbolizovať aj kult hlavy, čo bolo prejavom odvahy, chrabrosti a významnosti osoby. sú aj takí, ktorí hovoria, že znázorňuje maternicu a ten, ktorý sa pod kameňom nachádza, bol uložený do lona matky zeme, aby sa z neho vytvoril nový život.

Raslavkameň opisovali mnohí autori v minulosti. Na začiatku 20. storočia to bol františkánsky kňaz z Nižnej Šebastovej, občianským menom Jozef Pospech a rehoľným Kapistrán. POchádzal zo Skalice na západnom Slovensku. Venovali sa mu aj ďalší a v súčastnosti napr. Ing. Ján Ducar z Prešova a mnohí ďalší. Tvorilis a aj povesti k nemu, napr. je to záhadný rytier, syn majiteľky hradu Bodoň, ktorý je vzdialený sotva 3km od balvanu. Rytier ostal skamenený pre svoju veľkú lásku k dcéru miestneho horára. Rytier Raslav chodil ku svojej milej na koni a vedel, že jeho láske nepraje jeho matka. Pred svojimi prenasledovateľmi skúsil svojmu k oňovi pribiť podkovi naopak aby zmietol sliedičov. Nepomohol mu ani tento trik. Na jednej takéjto záletnej ceste k svojej milej ho jeho matka zakliala, pretože nedokázala zabrániť "nerovnej láske" svojho syna k chudobnej deve.

Raslavkameň má vraj zázračné vlastnosti a vyžaruje tajomnú energiu. Ešte pred 100 rokmi sa voda z jeho jamiek (dažďová voda) používala na liečenie a bola považovaná za zázračnú vodu. Turisti, kotrí ku skale prichádzali, sa zdvorilo k nemu vždy správali, aby si nevyvolali nejaké nepríjemnosti alebo chorobu. Na znak úcty v jeho jamkách nechávali rôzne predmety, ako sú drevené alebo kovové lyžice, mince a iné predmety. V minulosti sa uplatňovali aj iné zvyky ale pre začiatok jeho poznania pre turistov to postačuje.

Zdroj: Večerník (Ing. Štefan Staviarsky)

Fotogaléria