Klub slovenských turistov regiónu Prešov - Prešov, Sabinov, Lipany top_down
Dnes je utorok, 22.10.2024.

Zaujímavosti

Čertov kameň

Ojedinelý kameň v údolí pod Ščerbovou horou. Školské lesy Prešov-Cemjata sprístupnili schodmi a mostíkom tento „kameň“. Osadili informačnú tabuľu s informáciou o pôvode. V blízkosti nie sú nijaké skaly.

Prístup:

  1. Najjednoduchšie a najbližšie je to z Cemjaty (MHD č. 18). Na konečnej zástavke mestskej dopravy je TIM (turistické informačné miesto) so smerovkami. K Čertovmu kameňu sa dostaneme po červenej turistickej značke (TZ) smer Čertov kameň (TIM – tu je aj odbočka žltej turistickej značky smerom doľava na Kvašnú vodu a ďalej do Borkúta a Prešova). Pokračujeme po červenej TZ smer Janov, cca za 6 minút chôdze križuje TZ asfaltová cesta (zľava prichádza od arboreta a pokračuje vpravo dole, končí na ceste Prešov – Margecany). Pokračujeme po tejto asfaltovej ceste doprava. Po cca 12 minútach odbočíme doľava cca 30 m a tu nájdeme informačnú tabuľu a Čertov kameň. Čas cca 50 min.
  2. Z Prešova po žltej TZ (turistickej značke), ktorá začína pred stanicou SAD a železničnou stanicou. Smer Borkút – Malkovská hôrka – Kvašná voda – Čertov kameň (TIM) a pokračujeme vľavo po červenej TZ smer Janov (viď bod 1). Celkový čas cca 3 h 20 min.
  3. Z Prešova spred autobusovej stanice (TIM) po červenej turistickej značke (TZ) smer Za Kalváriou – TIM, ďalej po zelenej TZ smer Kvašná voda (TIM) a ďalej po žltej TZ smer Čertov kameň (TIM), tu odbočíme vľavo na červenú TZ smer Janov (viď bod 1). Celkový čas cca 2 h 30 min.
  4. Z Prešova spred autobusovej stanice (TIM) po červenej turistickej značke (TZ) smer Za Kalváriou – TIM, pokračujeme po modrej TZ smer Cemjata (TIM) a z Cemjaty pokračujeme po červenej TZ smer Čertov kameň (TIM) ďalej smer Janov – viď bod 1. Celkový čas cca 3 h 15 min.

Fotogaléria